Bredagora

Bredagora

Binnen het domein leren en ontwikkelen werken NWB en Bredagora aan een nieuwe Agora school voor Breda; een ontwikkelplek en oefenplaats waar leerlingen hun bijdrage en plek leren vinden in de maatschappij. Waar ze de kans krijgen om zich op hun eigen unieke manier samen met de coachgroep te ontwikkelen. 

 
Een school die niet aanvoelt als een school, maar als een leerreis.
Een plek waar je de ruimte ervaart om jezelf te zijn, waar je leert door te ontdekken vanuit je eigen nieuwsgierigheid en waar de omgeving een oefenplaats is. Bij Agora zijn er geen vakken, maar je leert door middel van challenges die je zelf bedenkt. Daarbij zijn het leren stellen van doelen, leren plannen en het ontwikkelen van vaardigheden en persoonlijke groei belangrijke punten. 

 
De afgelopen maanden stonden in het teken van de campagne om ouderverklaringen op te halen. Een campagne die nodig is als je in Nederland een eigen school wilt stichten die door de overheid bekostigd wordt. Aan de basis van Bredagora staat namelijk de gedachte dat we voor een inclusieve school en samenleving gaan waar echt iedereen mee kan en mag doen. Onze manier om iedereen mee te laten doen is om ook iedereen te zien en vanuit de persoonlijke intrinsieke motivatie het leren te starten. 

 
Het doel was om 428 ouderverklaringen op te halen. We hebben echt enorm veel steun gehad, zijn veel enthousiaste ouders tegengekomen en hebben ook van veel professionals gehoord dat hier echt behoefte aan is. Onze community is de afgelopen maanden enorm gegroeid blijkt uit de opkomst bij de bijeenkomsten, het aantal volgers op de socials en de traffic naar de website. Helaas blijkt de stap om een ouderverklaring te ondertekenen voor velen te groot. Inloggen met je DigiD, het bsn-nummer van je kind opgeven is voor velen te heftig. En dan mag dat ook alleen maar als je kind 10, 11 of 12 jaar is. Daarnaast hoorden we veel dat het mensen gewoon technisch niet lukte. Op dit moment lijkt het er overigens op dat landelijk geen enkel VO initiatief de drempel gaat halen. 

 
Voor Bredagora houdt het echter niet op hier, wij gaan zeker door! We zijn inmiddels gestart met een coachgroep op de vrijdagen die "officieel" onder zorg valt, maar waar wij onderwijs verzorgen voor kinderen die momenteel vastlopen in het traditionele systeem. https://www.bredagora.nl/kopie-van-agora-onderwijs-1 Met deze coachgroep kunnen we Breda laten zien wat Agora onderwijs kan betekenen voor de regio. Ook onderzoeken we momenteel andere opties om Agora onderwijs te realiseren in Breda, waarbij het ook een optie is om volgend jaar opnieuw een poging te wagen. 

 
Hoe dan ook hebben we zoveel mogelijk support nodig. Dus neem een kijkje op onze website en laat je email adres achter zodat we je op de hoogte kunnen houden van de activiteiten binnen onze community. Ook ben je van harte welkom op onze volgende community café avond op woensdagavond 29 november.

Heb je interesse om mee te helpen aan dit project?

Meld je dan nu aan als lid van Nieuw West-Brabant en help mee. Wij hebben je hulp hard nodig!