Over ons

Nieuw West-Brabant 

Wij zijn een initiatief van burgers en ondernemers die een lokale en regionale zelfdragende samenleving bouwen. In deze samenleving maken we gebruik van ieders kwaliteiten en zorgen we ervoor dat iedereen waarde heeft. We realiseren, ondersteunen en onderzoeken lokale initiatieven. Hierbij werken we samen op basis van gelijkwaardigheid, vertrouwen, positiviteit, verbinding en respect. 

Onze droom

De komende jaren ontstaat een sterke, zelfdragende economie waarin mensen vreedzaam en op een waardige manier met elkaar samenleven. We hebben als burgers steeds meer facetten van het leven in eigen beheer. 

Stapje voor stapje gaan we lokaal: je tomaten komen uit Dongen, je stukje vlees uit Chaam en de groenten uit een van de vele Bredase voedselbossen. We nemen het heft in eigen hand. Lees meer hierover in dit artikel van BN DeStem

Onze werkwijze

Nieuw West-Brabant faciliteert, stimuleert en ondersteunt bestaande en nieuwe regionale initiatieven. Ze verbindt mensen met vergelijkbare ideeën en werkt in domeinen als Lokaal Ondernemen, Voeding, Gezondheid, Wonen en Lokaal Geld. Deelnemers worden straks lid van de coöperatie en daarmee ook mede-eigenaar van de beweging. 

Onder de paraplu van Nieuw West-Brabant worden projecten en pilots opgezet waar leden van kunnen profiteren. Denk aan gezamenlijke inkoop van energie of regionale coöperatieve initiatieven voor voedsel. 

We gaan graag de samenwerking aan met lokale politiek en publieke instituties. We bouwen op en zijn constructief. Ook hebben we contact met initiatieven als Society 4.0 en Vereniging Nieuw Westland. Nieuw West-Brabant opereert zelfstandig en is volledig onafhankelijk.  


Doe mee!

We werken aan een sterke beweging die verandering initieert en een voortrekkersrol speelt in de creatie van een lokaal geënte economie. Hoe groter de schaal, hoe sterker de nieuwe samenleving. Wees ook een early-adopter. Zonder jou is er geen wij. 

Kijk welk thema/domein jou aanspreekt of bezoek onze projectenpagina voor meer informatie over onze (lopende) projecten.


De 9 domeinen

Klik op een domein voor meer informatie.

Directe Democratie
Directe Democratie

Digitaal en verbinding
Digitaal & verbinding

Leren en ontwikkelen
Leren & ontwikkelen

Regionaal ondernemen

Regionaal ondernemen

Regionaal geld
Regionaal geld

Samen wonen
Samen wonen

Voedsel en landbouw
Voedsel & landbouw

Energie en water
Energie en water

Gezondheid & zorg
Gezondheid & zorg