Betalen met regionaal geld

We denken na over het gebruik van een lokale munt die ontworpen is om de belangen van de regio te dienen. Succesvolle voorbeelden zijn de Bristol Pound (Bristol, VK) en de Beki (Luxemburg). Belangrijk daarbij is schaalgrootte. Een nieuwe munt moet min of meer de lokale standaard worden. Dit maakt serieuze promotie en een goed uitgedacht plan noodzakelijk. De eerste stap is het vaststellen van onze uitgangspunten en langetermijndoelen. 

In Brabant bestaat al De Parel, een digitaal betaalsysteem dat beoogt de oorspronkelijke functie van geld - als ruilmiddel - in ere te herstellen en het weglekken van geld door speculatie en complexe financiële constructies tegen te gaan. Het is onderdeel van Circuit Nederland. 

Daarnaast zijn er talloze vergelijkbare initiatieven waar we met interesse naar kijken. Nieuw West-Brabant zet de komende tijd meerdere pilots op poten om te experimenteren met enkele mogelijkheden. 

Daarvoor gaan we samenwerken met experts uit de regio en geëngageerde burgers. Wilt u meedenken? Mail naar info@nieuwwestbrabant.nl. We komen graag met u in contact. 

Daarnaast zoeken we bedrijven die basisgoederen en of diensten leveren zoals aannemers, bakkers, drogisterijen, fietsenmakers, garagebedrijven, horecabedrijven, kappers, klusbedrijven, masseurs, schilders, schoonheidsspecialisten, slagers, websitebouwers, tuinders en veehouders voor proefprojecten waarbij diensten en goederen tussen producenten en consumenten worden uitgewisseld. 

Blijf op de hoogte van dit domein

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief voor dit domein om gedetailleerde informatie te krijgen over de laatste ontwikkelingen.


Ontdek een ander domein

Voedsel en landbouw

Regionale voedselproductie en -consumptie verbindt de belangen van producenten en consumenten van voedsel.

Hiernaast kunnen wij zelf betrokken zijn als investeerder, afnemer en als arbeider, en wordt de menselijke waardigheid hersteld...


Lees meer