Ambachtsmarkt Etten-Leur wordt succes

Veel animo voor handgemaakte producten

Een paar honderd Brabanders zijn begin deze maand afgekomen op een markt in Etten-Leur die de lokale ambachtslieden, kleine ondernemers en korte transparante ketens op de kaart moest zetten. 

Nieuw West Brabant was op 3 juni medeorganisator van de markt, gehouden op boerderij Ekoto. 

Die boerderij, die zonder bestrijdingsmiddelen werkt, is dit jaar van start gegaan met een solidair systeem waarbij "oogstdelers" volgens hun eigen draagkracht een deel van de oogst krijgen. 

De teelt gebeurt veelal handmatig: schoffelen, wieden en coloradokevers zoeken in de aardappelen. De citroenmelisse wordt geoogst met een zeis.

Zeep, koffie en stekjes
Andere ondernemers timmeren al wat langer met hun handgemaakte producten en diensten aan de weg, zoals voedselboskwekerij Oergroen uit Chaam, boerderijwinkel Claassen uit Stampersgat en Zuivere Zeep uit Oudenbosch. Nieuwkomers waren Torsy Coffee, een thuisbranderij uit Breda, en het eveneens Bredase Cake van Noor met veelal biologische lekkernijen. Verder heeft de Zadenbibliotheek Breda inmiddels een serieuze collectie groentezaden in bezit en pakte Flexterieur uit met allerhande artikelen voor in de woning. 

In de krant
De markt was een groot succes voor de organisatie. Voor het eerste "kindermoment" stonden zo'n twintig kinderen en jongeren klaar en ook de rondleiding en de speciale workshop van Eten Uit Je Tuin werd goed bezocht. 

De krant De Bode, Etten-Leur City App, Landstad de Baronie en andere partijen hebben het initiatief gesteund. Waarschijnlijk komt er op de eerste zaterdag van juli en die van augustus een vervolg. Daarover zal later worden gecommuniceerd. 

Boerderij Ekoto en Nieuw West Brabant bedanken alle bezoekers voor een fijne dag. 

Bekijk hieronder de foto's! 

Ron maakt oranje natuurwijn: 'Troebel, maar uniek'
Wijngaard Dassemus - bekijk de foto's!