Borrel: Biologische Boerderij Ekoto

Op vrijdag 12 januari 2024 werd de traditionele verbindingsborrel van Nieuw West-Brabant gehouden bij Bio Boerderij Ekoto in Etten-Leur. Bij binnenkomst een warm welkom met thee, limo, koffie, een biertje of een glas wijn, de laatste twee van eerder bezochte lokale ondernemers. Later werd de borrel officieel geopend door Carolien Thijs, pionier en ondernemer van het eerste uur en mede oprichtster van de Coöperatie Nieuw West-Brabant. NWB werkt aan een beweging van burgers en ondernemers, die verandering initiëren en een voortrekkersrol spelen in de creatie van een lokaal geënte economie onder het motto: Samen Lokaal Verbinden.

Daarna was het woord aan Ivar van Dorst, oprichter en eigenaar van Bio Boerderij Ekoto, die een boeiend betoog en uitleg gaf over het bedrijf en de wijze waarop het bedrijf de gewassen kweekt. Ekoto werkt volgens het principe van Community Supported Agriculture (CSA) oftewel samen verantwoordelijk zijn voor voedsel. De filosofie hierachter is, dat het voedsel van ons allemaal is en de productie ervan door boer en burger gezamenlijk gedragen zou moeten worden. Ekoto doet daarnaast onderzoek naar oude ‘oer’-rassen en nieuwe teelten en organiseert lezingen bij onder meer bij de Universiteit van Wageningen.

Ekoto gebruikt geen pesticiden en zorgt voor een goede bodem met biologische mest en compost. Door de oorsprong van hun producten te kennen, samen te werken met producenten en de keten kort te houden, doet Ekoto er alles aan om gezonde, eerlijke en duurzame producten te leveren.

Traditioneel was daarna weer het woord aan Caroline Thijs, die dit keer terugkeek op het bewogen NWB jaar 2023. Er is veel gebeurd in dat jaar; de officiële oprichting van de Coöperatie, een eigen bankrekening, allerlei ontwikkelingen en initiatieven om meer bekendheid aan NWB te geven, zoals de affiche- en fietszadelhoes actie, de stickervellen actie, de maandelijkse borrel en niet te vergeten de maandelijks NWB Nieuwsbrief.Met name binnen de domeinen “Samen Wonen” en “Gezondheid en Zorg” zijn er flinke vorderingen gemaakt. Er zijn veel nieuwe leden aangesloten via de NWB-website en via de NWB Telegram groep. Als laatste werd een geheel nieuw initiatief toegelicht vanuit het domein “Voedsel en Landbouw”, om met een SRV-wagen lokale producten aan te bieden op verschillende plekken in West-Brabant, evenals een oproep voor de start van gemeenschapslandbouw op een perceel aan de rand van Roosendaal. Meer info in deze Nieuwsbrief.

Er was verse pompoensoep met diverse soorten brood en er werd weer flink gelobbyd en informatie uitgewisseld door de grote groep belangstellenden. Als laatste was er ook weer de stand met deskundigen met de intussen bekende Big Tech-vrije telefoons. Prototypes van verschillende telefoons waren aanwezig en zijn verkrijgbaar in de webshop NWB. Kortom, het was weer een geslaagde Nieuw West-Brabant borrel!

Zaterdag middag 27 januari organiseert het domein digitaal en verbinding een workshop in Hoeven om je laptop bigtechvrij te maken. !Let op! je kan je alleen aanmelden via de site van Keuzevrijbijmij! Klik hier!

----
Wil je ook een keer een borrel bezoeken? Meld je dan aan via de maandelijkse Nieuwsbrief of de website NWB.

-----
Heb je ideeën? Wil je meebouwen? Heb je opmerkingen? Aanvullingen? Kritische feedback? Alle input is welkom! 
Mail naar: Info@nieuwwestbrabant.nl

-----
Iedere 2de vrijdag van de maand tussen 18:00 uur en 20:00 uur organiseren we een borrel. Graag ontmoeten we jou daar! Meer informatie over de borrels en lezingen die we organiseren vind je op onze evenementen pagina.

Vanuit Nieuw West-Brabant zijn we altijd op zoek naar inspirerende locaties van lokale ondernemers of boerderijwinkels voor het organiseren van onze maandelijkse borrel voor minimaal 25 personen. We zetten de ondernemers in het zonnetje en vertellen wat wij als coöperatie uitrollen onder het genot van een hapje en een drankje. Weten jullie zo een bezielde plek in West Brabant, dan horen we dat graag!Borrel: Sophia's Tuin